Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zrozumiałem.

Klauzula informacyjna RODO

Na podstawie art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r . ( Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 4.05.2016) informujemy iż:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest PRB IZOBUD REM Jan Horoszkiewicz ul. Kosynierów Gdyńskich 44, 66-400 Gorzów Wlkp.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji umowy – na podstawie Art. 6 ust. 1 lit b ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016r.
  3. odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uczestniczące w realizacji umowy
  4. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres 6 lat oraz w oparciu o uzasadniony interes realizowany przez Administratora – do momentu ustania celu, identyfikacja oraz wskazania charakteru współpracy przetwarzane w celu bieżącej organizacji oraz badań rynku, planowania rozwoju działalności
  5. posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania
  6. ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
  7. podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne do realizacji umowy, w przypadku nie podania danych osobowych nie będzie możliwa realizacja umowy.

IZOLACJE TURBIN W SYSTEMIE NTS

W 2005 roku firma PRB IZOBUD-REM wykonała w Polsce dwie pierwsze turbiny w technologii NTS. Turbina Nr 8 w Elektrowni Dolna Odra oraz turbina na bloku A w Elektrowni Pomorzany w Szczecinie. 

System NTS
:
  • Zapobiega utracie ciepła i naprężeniu termicznemu w turbinie
  • Nie wymaga przeznaczenia czasu na wysychanie
  • Wykorzystuje materiały wielokrotnego użycia

 

NTS jest systemem suchej izolacji
Turbina jest otoczona z prefabrykowanych wielowarstwowych paneli NTS, zamocowanych do samonośnej ramy, która jest całkowicie niezależna od korpusu turbiny. Konstrukcja prowadzi do wnęki pomiędzy osłoną NTS i korpusem turbiny, która jest wypełniona wkładkami izolacyjnymi odpornymi na wysokie temperatury.
Metoda NTS nie wymaga żadnych specjalnych środków ostrożności w celu instalacji, konserwacji i naprawy.

 
NTS jest prefabrykowany
Panele NTS są wykonane z elementów wielowarstwowych składających się z wełny żużlowej obłożonej z dwóch stron blachą stalową ocynkowaną. Prefabrykowane panele są izolowane termicznie i posiadają znakomite właściwości redukcji dźwięku.
Ponadto, samonośna rama NTS nie posiada połączenia z korpusem turbiny, zatem zapewnia znaczną poprawę w rzeczywistej redukcji dźwięku. Wysoce wytrzymałe na ciepło wkładki izolacyjne są specjalnie przystosowane do izolacji turbinowej. Są wykonane ze specjalnego materiału ceramicznego i izolacyjnej wełny żużlowej.

NTS jest elastyczny
NTS może dostosować się do turbiny. Rama i elementy osłony są wytworzone zgodnie z warunkami technicznymi turbiny i zgodnie z wymaganiami klienta. Jeśli konserwacje lub naprawa turbiny jest konieczna, jest łatwo zdemontować wszystkie lub niektóre części izolacji i zamocować je ponownie.

NTS Rozwiązuje Wiele Problemów
NTS, opracowany wraz z expertem w dziedzinie wytwarzania energii elektrycznej oraz firmą specjalizującą się w izolacjach, w wydajny i opłacalny sposób radzi sobie z problemami oraz ryzykiem wynikającym ze stosowania tradycyjnej izolacji turbiny przy użyciu mokrego tynku natryskowego.

Wady stosowania tynku natryskowego obejmują:

  • Czas schnięcia – okres schnięcia jest długotrwały, zazwyczaj wynosi kilka dni, co skutkuje zwiększonymi kosztami przestoju
  • Pękanie – spowodowane drganiami lub termicznym rozszerzaniem się, skutkuje utratą właściwości izolacji termicznej oraz dźwiękowej. Istnieje ryzyko uszkodzenia łożyska i wału w wyniku naprężenia termicznego
  • Problemy ekologiczne – częściowo lub całkowite zdejmowanie izolacji natryskowej w celu przeprowadzenia inspekcji lub konserwacji jest brudne, wymaga kosztownych i czasochłonnych procedur kontroli pyłu
  • Możliwość wielokrotnego użycia – izolacja natryskowa nie może być używana wielokrotnie

Techniczna i rentowna innowacja jaką jest metoda NTS pokonuje powyższe trudności, co pozwala na szybki i łatwy częściowy lub całkowity demontaż instalacji. W rezultacie inspekcja, naprawa i konserwacja oraz związane z nimi koszty przestoju, mogą być niższe o 25-100% w porównaniu z metodami tradycyjnymi.

Korzyści z systemu NTS
:

  • Zapobiega utracie ciepła i naprężeniu cieplnemu w turbinie
  • Nie wymaga przeznaczania czasu na wysychanie
  • Oszczędza czas na usunięcie izolacji
  • Wytrzymała na temperatury do 600°C (1100°F)
  • Przyjazna dla środowiska, instalacja i jej demontaż bezpyłowa
  • Wykonana z materiałów nadających się do wielokrotnego użycia
  • Odporna na wibracje i uszkodzenia spowodowane          kurczeniem/rozszerzaniem
  • Maksymalna temperatura powierzchni wynosi 20°C (36°F) powyżej temperatury otoczenia
  • Możliwy częściowy demontaż
  • Powierzchnia wytrzymała, olejoodporna
  • Zapewnia sprawną izolację dźwięku mniej niż 80 dBA bez obudowy
  • Posiada estetycznie zadawalający i funkcjonalny wygląd
  • Metoda opłacalna

REALIZACJE

2006
Szczecin, Polska
CZYTAJ WIĘCEJ
2005/2006
Nowe Czarnowo, Polska
CZYTAJ WIĘCEJ

Schemat Techniczny
CZYTAJ WIĘCEJ
IZOBUD-REM ▪ FIRMA ▪ OFERTA ▪ REFERENCJE ▪ RODO ▪ KONTAKT
IZOLACJE ▪ IZOLACJE TECHNICZNE ▪ IZOLACJA KOTŁÓW ENERGETYCZNYCH ▪ IZOLACJA RUROCIĄGóW ▪ IZOLACJE NATRYSKOWE TURBIN
© IZOBUD-REM 2019 | D: hubertw.com